Utvalgets første referansegruppemøte ble avholdt 18. mars. Utvalget er svært takknemlig for de mange innspillene som kom inn, og vil ta disse med seg inn i det videre arbeidet. Noen sentrale punkter som flere av representantene var opptatt av var:
- Det er viktig at de som berøres av granskningen – især de adopterte – blir involvert og lyttet til. Samtidig er adopterte en variert gruppe med ulike synspunkter og behov. Det må også tas hensyn til at mange er mindreårige.
- Granskningen må føre til klare svar, både om faktiske forhold og hva som burde være konsekvensene av disse. Rapporten må vise hva utvalget bygger konklusjonene sine på og hva som eventuelt ikke kan sies sikkert.
- Man må gjøre brede undersøkelser, ikke bare av regelverket, men også av holdninger og praksis, og konsultere et mangfold av aktører.
- Granskingen må bidra til at det ikke skjer feil i fremtiden.
- Manglende etteradopsjonstiltak ble påpekt; både manglende oppfølging av barn og foreldre i Norge, og bistand ved undersøkelser knyttet til adopsjonen/ opphav.
- Mandatet er for bredt til at utvalget kan svare ut alle punkter innenfor gjeldende ressursrammer. Det er særlig knyttet bekymringer til om utvalget har tilstrekkelig mulighet til landbesøk og samhandling med utenlandske aktører, både myndigheter og representanter for biologisk familie.