Mandag 2. juni kl. 08.30 overleverte kommisjonsleder Anna Singer den svenske adopsjonskommisjonens utredning til sosialminister Camilla Walterssson Grönvoll.
Granskingsutvalget for utenlandsadopsjoner har hatt et godt samarbeid med den svenske kommisjonen, og har hatt flere møter på utvalgs- og sekretariatsnivå, hvor vi har utvekslet ulik informasjon og innspill.
Adopsjonskommisjonen har ikke selv vært på landbesøk i Etiopia, og ble derfor gitt anledning til å sende med noen spørsmål på vår reise i januar/februar 2025. Etter reisen oversendte granskingsutvalget følgende funn til adopsjonskommisjonen, til bruk i deres rapport:
- Under granskingsutvalgets besøk i Etiopia i månedsskiftet januar/februar 2025 gikk det frem at flere adopsjonsaktører – inkludert flere jurister – opplevde det vestlige adopsjonsinstituttet med «sterk adopsjon» som problematisk. Mange familier har ikke forstått at alle bånd til familien blir brutt ved en internasjonal adopsjon. Informasjon om at de adopterte kan ta kontakt etter at de har fylt 18 år har i flere tilfeller ledet til en forventning om at de kommer til å gjøre det, og at de vil returnere til Etiopia. To advokater med lang erfaring innen adopsjon viste til etiopiske lovregler som sier at familiebåndene ikke brytes, og mente det var problematisk at mottakerlandene ikke respekterte dette.
- Selv om etiopisk lovgivning åpner for at foreldre kan samtykke til adopsjon, har vilkårene for å si fra seg foreldreansvaret variert mellom ulike perioder, og prosedyren har vært komplisert. Regelverket – og hvordan dette har blitt oppfattet – har ført til at noen foreldre har unnlatt å kontakte myndighetene, og heller har forlatt barna f.eks. på et offentlig sted, på/ved en institusjon, eller hos privatpersoner. Siden det har vært/ har blitt oppfattet som ulovlig å forlate barnet sitt på andre måter enn gjennom de regulerte prosedyrene, har foreldre i liten grad kunnet angre eller forsøke å få tilbake barna i etterkant uten frykt for straffeansvar. I noen tilfeller kan privatpersoner og adopsjonsaktører ha oppgitt uriktig eller mangelfull informasjon om barnets bakgrunn for å beskytte foreldrene.
- Det offentlige barnehjemmet Kebebe Tsehay hadde mellom 2010 og 2016 en direktør som ble mistenkt for korrupsjon og «trafficking» av barn. Utvalget fikk under sitt besøk i Etiopia opplyst at direktøren rømte til Kenya etter at hun ble kjent med mistankene. Før hun reiste skal hun ha brent dokumenter fra barnehjemmet.
Lenke til pressekonferanse: Adoptionskommissionen överlämnar sitt betänkande – Regeringen.se
Lenke til rapportene: Sveriges internationella adoptionsverksamhet – Regeringen.se